Negen maanden zelfstandig: mijn zelf opgelegde regels als ZZP’er

Negen maanden zelfstandig: mijn zelf opgelegde regels als ZZP’er

Time flies en het is alweer ruim twee weken geleden dat mijn eerste blog op Spik & Spaan publiceerde. Gelukkig heb ik voor mezelf geen regels en/of doelen gesteld voor deze blog en schrijf ik vooral wanneer ik daar zin in en energie voor heb. Voor wat betreft mijn leven als ZZP’er heb ik mezelf wél wat regels opgelegd. Dat klinkt heel streng, maar dat is het niet. Heus niet. Waarom niet lees je hier onder!
 

1. Doe alsof je gewoon naar kantoor gaat

De allereerste regel die ik voor mezelf bedacht toen ik negen maanden geleden als ZZP’er startte, was dat ik gewoon elke ochtend doe alsof ik naar kantoor ga. In mijn geval betekent dit dus douchen, normale kleding aan, lenzen in en mascara op. Het is natuurlijk heel makkelijk om de hele dag in je joggingbroek en met een knot op je hoofd achter de laptop te zitten, maar dat wilde ik koste wat het kost voorkomen. De just out of bed look is wat mij betreft dus echt not done en het als een slons door het huis lopen past gewoon niet zo bij mij.
 

2. Ik maak geen zakelijke afspraken meer zonder concreet voorstel

Tijdens de eerste maanden van mijn ondernemerschap reisde ik nogal wat van hot naar her voor mogelijke samenwerkingen met potentiële opdrachtgevers. Even een koffie hier, dan weer een lunch daar, vaak gevolgd door een offerte, een reminder en daarna een oorverdovende stilte. Door degene met wie ik een afspraak had. Ik weet dat het mij niet als enige overkomt en heb zelfs regelmatig contact met andere ZZP’ers binnen mijn branche hierover, dus weet dat het niet aan mij ligt. Nooit meer wat laten horen na een gesprek gevolgd door een uitgebreide offerte, zelfs niet na meerdere friendly reminders is niet OK. Zelfs niet als je niet met mij wilt samenwerken. Een thanks, but no thanks is zo veel volwassener dan complete radiostilte. Ga je maar even achter je oren krabben als je tot de categorie behoort die dit afgelopen jaar zo gedaan heeft.
 
Samenvattend: dit soort afspraken kostten mij in het begin ongelofelijk veel tijd en inmiddels heb ik besloten niet meer naar vage afspraken te gaan waarbij we ‘wellicht met je willen samenwerken’. Wil je mij inhuren? Kom dan eerst maar met een concreet voorstel en dan praten we daarna verder.
 

3. Word geen hermit!

Dat ik in het bos woon is je wellicht al bekend, maar dat dit nogal afgelegen is van de bewoonde wereld misschien nog niet. Althans, ik woon op ongeveer tien minuten rijden van de rand van de stad vandaan en de dichtstbijzijnde supermarkt is nog net iets verder weg. Dit maakt het voor mij heel makkelijk om een soort van kluizenaar te worden die de hele dag achter haar laptop zit te werken en ‘s avonds vervolgens op de bank ligt te Netflixen. Ik verplicht mezelf dus om er elke dag minimaal één keer uit te gaan, zij het voor een wandeling, zij het voor boodschappen. Daglicht en frisse lucht maakt me, hoe druk ik ook ben, gewoon een leuker mens. Daarnaast ga ik minimaal twee keer per week sporten, doe ik regelmatig koffie dates met vriendinnen en mede ZZP’ers en werk ik minstens één dag per week buitenshuis.
 

4. Meten = weten

De afgelopen maanden waren voor mij één grote rollercoaster voor wat betreft werk. Ik heb nog 101 ideeën voor blogs over mijn leven als ZZP’er, maar voor nu wil ik het graag bij meten = weten houden. In het begin deed ik namelijk maar wat en volgde vooral andere ZZP’ers in hun ideeën over werken. Ik werkte lange weken, korte weken, enorm lange dagen en nam dagen vrij. Werkte van maandag t/m vrijdag, ging overdag sporten, stond om 07.00 uur op en sliep uit. Ik probeerde van alles uit en kwam er uiteindelijk achter dat ik:
 
– Een ochtendmens ben wat werk betreft: ik zit het liefst om 7 uur ‘s ochtends al achter de laptop
– Minimaal één dag in de week nodig heb zonder afspraken en thuis werk
– Niet meer dan 30 uur per week wil werken en dat dit ook niet nodig is
– Niet standaard maandag t/m vrijdag wil werken, soms is in het weekend werken ook gewoon okee
 
Oftewel: meten is weten. Het heeft me negen maanden gekost, maar ik denk dat ik inmiddels prima kan bepalen hoe mijn perfecte werkweek eruit ziet. Het is dan ook volledig aan mezelf om die dan ook zo in te delen.
 

5. To-do lijsten zijn een leidraad en geen must

Ik ben een kei in het maken van lijstjes, maar minstens even goed als het niet nakomen ervan. Toen ik net begon als ZZP’er had ik er een handje van om per dag ellenlange to-do lijsten te maken, om vervolgens elke dag te klagen dat ik niet genoeg gedaan had. Al snel kwam ik er achter dat dat niet werkte voor mij en dat ik meer behoefte had om te werken naar energie. Oftewel doen waar je zin in hebt, dan wordt werken een stuk leuker en makkelijker. Dit resulteerde er soms wel eens in dat ik een deadline niet haalde, maar gelukkig is er nog nooit een opdrachtgever geweest die daar moeilijk over deed. Vaak bleek de betreffende deadline ook maar gewoon een willekeurige en was het 1 of 2 dagen later inleveren van mijn werk geen probleem. Kon dat niet, dan zorgde ik uiteraard gewoon dat mijn werk op de geplande datum af was.
 

6. Wees milder voor jezelf

De vorige regel sluit aan bij het advies dat ik onlangs van mijn psycholoog kreeg: wees milder voor jezelf. Leg de lat hoog maar niet té hoog en al helemaal niet zo hoog dat je er onmogelijk bij kunt. Er is niks mis mee om af en toe uit te slapen, met vriendinnen wat leuks te doen terwijl het eigenlijk een werkdag is, een uur te verspelen door Instagram Stories van anderen te kijken of gewoon even niks doen. De wereld vergaat niet als je geen vijf blogs per week schrijft … Althans, die van mij niet. En die van jou waarschijnlijk ook niet. Of wel?
 

7. En tenslotte: Network is King

Ik evalueerde onlangs welke opdrachtgevers ik het afgelopen jaar had en hoe die bij mij terecht zijn gekomen. En wat schetste mijn verbazing? Alle opdrachten komen via mijn netwerk. Via oud-collega’s, mensen die mij via mijn blog kennen of mede ZZP’ers. Ik ben dus maar gestopt met het afschuimen van freelance websites op zoek naar werk, want dat heeft me niks opgeleverd. Inmiddels heb ik dat ook niet meer nodig. Opdrachtgevers weten mij moeiteloos te vinden en daar word ik heel blij van. Ben je er daar één van, dank voor je vertrouwen in mij het afgelopen jaar. Echt, je bent een topper!
 
Dit waren ze, mijn zelf-opgelegde regels als ZZP’er. Hopelijk heb je er wat aan en zo niet, dan hoop ik dat je het in ieder geval leuk vond om mij weer een beetje beter te leren kennen! Comments kun je achterlaten op mijn Facebook pagina of via Twitter. Je weet me vast te vinden daar …